Wie is Stefan van der Pal dan eigenlijk? Ik ben een 38 jarige sportgek. In mijn dagelijks werk verzorg ik de sportlessen op een Mavo school in Leeuwarden. Rond mijn 18e, ben ik na een kruisband blessure bij het voetballen, in het lopen gerold. Al gauw kwam het fietsen en het zwemmen erbij. De begin jaren richtte ik me op de korte afstanden. Na mijn lange afstandsdebuut in Almere (3.8km zwemmen/180km fietsen/42km hardlopen) ben ik verkocht. Mijn leven bestond sindsdien uit sporten en werken. En dit heeft mooie resultaten opgeleverd, ik noem er een paar; tweevoudig winnaar Frysman triatlon, negenvoudig winnaar triatlon Stiens, vijfvoudig noord Nederlands kampioen triatlon olympische afstand, noord Nederlands kampioen halve triatlon, podium zeezwemmen Harlingen, winnaar 50km trail Terschelling. Winnaar 5km zeezwemmen Harlingen. winnaar halve triatlon Klazienaveen.

Naast de triatlon heb ik een aantal uitstapjes op mijn sport CV staan (veelal voor het goede doel); elfstedentocht gezwommen in estafette vorm; van Leeuwarden naar Mechelen gefietst; 5 dagen langs alle steden waar het glazenhuis heeft gestaan hardgelopen, 100km hardgelopen in Duitsland, de elfstedentocht hardgelopen en ik heb nog vele andere dromen op sportgebied. De spartathlon lijkt me geweldig, of de 120km van texel.  

In 2017 heb ik, op zoek naar meer uitdaging, na 10 jaar afscheid genomen van de lange afstand triatlon. Het doel? De Elfstedentocht zwemmen en (hard)lopen. In 2018 heb ik me volledig gestort op de Elfstedenultra loop. Dit is goed uitgepakt, in 24 uur en 52 minuten heb ik de 230 kilometer alle 11 steden afgelegd. 40 startende atleten waarvan er 12 atleten binnenkwamen en waarbij ik als tweede finishte.

Afgelopen jaar had ik de eer om tijdens Maarten zijn zwemtocht in de voorste begeleidingsboot mee te varen. Deze elektrische boot zorgde ervoor dat Maarten minder last had van de stroming en wij gaven de juiste lijn aan. Zo heb ik in die dagen de goede- en verbeterpunten van zo’n lange zwemtocht eruit kunnen pikken. En nu is het tijd om in 2020 de tocht zelf uit te zwemmen.