Drie opeenvolgende dagen zwemmen: 20 uur en dan vier uur rust. Dat is het schema van triatleet Stefan van der Pal. Hij wil zo zijn grenzen opnieuw verleggen. Van der Pal zwemt zijn baantjes in het zwembad van Stiens.

Deze zomer duikt hij het water in. Dan wil Van der Pal aan zijn triatlon beginnen. Eerst 200 kilometer zwemmen, dan fietsen en als laatste hetzelfde rondje nog eens rennend afleggen.

Het gaat goed met de voorbereiding. “Het ritme is goed, ik voel mij lekker ontspannen. Je moet het nu simpel houden”, zegt Van der Pal bij een korte drinkpauze. “Het is pittig, zo lang. Maar deze zomer moet dat ook gebeuren. Alleen dan niet drie dagen 20 uur maar zes dagen lang of iets korter.”

Bij het begeleidingsteam zien ze ook dat het steeds beter gaat. De training van nu is een belangrijke, zegt begeleider Jort van Zutphen: “We kijken nu naar wat zijn lichaam doet met een nacht erbij. Dat is heel veel. Dat lichaam moet op andere energie werken. Ook mentaal, want de eerste 20 uren zijn makkelijk, dan moet je alleen weer en dan nog eens.” Het team probeert de stukjes van de puzzel nu goed voor ogen te krijgen.

Een ander aspect dat daarbij meespeelt, zijn verwondingen die Van der Pal kan oplopen. “Het lichaam neemt veel water op en de huid wordt er niet sterker op. Dat kan schuurplekken geven en dan moet je nog fietsen en rennen.” Er wordt nu gekeken of dat met andere kleding kan worden opgelost. Van Zutphen: “Of dat we onderweg bij het fietsen en rennen vaker nieuwe, droge kleren geven.”

Het vertrouwen voor de elfstedentriathlon is groot

Het team heeft veel vertrouwen in Van der Pal zijn monsteronderneming. “Ik ken Stefan al heel lang en weet wat hij kan. Ik heb er zeker vertrouwen in”, zegt Van Zutphen. “Het is nu zaak om het hoofd er goed bij te houden en te luisteren naar hoe hij zich voelt en wat wij zien. Dan bouw je aan nog meer vertrouwen.”

Bron: Omrop Fryslan