Voormalig triatleet Stefan van der Pal is druk in voorbereiding op zijn Elfstedenzwemtocht, die volgend jaar in de zomer gaat plaatsvinden. Dat doet hij nu ook slapend met een hoofdband.

Toegegeven, het prikt wel een beetje. Stefan van der Pal moet wennen aan het apparaatje dat zijn slaap monitort. ,,Daarom sliep ik waarschijnlijk ook zo onrustig’’, zegt Van der Pal, wijzend op de speciale app die bij de hoofdband hoort. Liefst 28 keer wisselde hij in de nacht van woensdag op donderdag van positie. Linkerzij, rechterzij, linkerzij: soms zaten er enkele minuten tussen, dan weer 3 kwartier.

Begeleiden arts Marco Blanker – die ook Maarten van der Weijden tijdens zijn 2 pogingen ondersteunde – bezorgde Van der Pal een innovatieve hoofdband – eigenlijk bedoeld voor mensen met slaapproblemen – van het Franse bedrijf Dreem. De band registreert de hersenactiviteit, bewegingen, hartslagen en ademhaling tijdens zijn slaap.

Van der Pal zal een week met de band slapen. Dat had al eerder gekund, maar jongste zoon Hero (11 maanden) sliep ‘s nachts niet door. ,,Dat is niet echt goed voor de testresultaten.’’ En warempel: de eerste nacht dat Van der Pal zijn slaap liet analyseren, sliep Hero als een roosje.

Blanker zal het slaappatroon van de zwemmer analyseren, om te kijken wanneer hij in een zogenaamde lichte slaap is. ,,Tijdens het slapen doorloop je verschillende fasen’’, zegt de arts. ,,Deze duren gemiddeld 90 minuten en herhalen zich zo’n 4 tot 6 keer per nacht. Wakker worden hoort te gebeuren als je in een lichte slaap bent. Word je abrupt gewekt tijdens de diepe slaapcyclus, dan ben je meestal suf, vermoeid en gedesoriënteerd.’’

Van der Pal zal volgend jaar tijdens zijn zwemtocht ‘s nachts enkele uren slapen. Met de verzamelde gegevens hoopt Blanker aan te kunnen geven wanneer Van der Pal wakker moet worden gemaakt. Blanker: ,,Als we hem in een lichte slaap wekken, kan hij waarschijnlijk frisser en alerter doorzwemmen.’’

Van der Pal, die fulltime werkt als sportdocent bij OSG Piter Jelles, verteert de trainingen goed, in voorbereiding op zijn tocht. Eind oktober zwom hij 5 dagen achter elkaar 8 uren. ,,Stapje voor stapje wil ik dat gaan opbouwen”, zegt hij. In december is hij van plan 5 keer 12 uren te trainen. ,,Het lichaam reageert prima, ik heb nog geen blessures gehad en voel me echt fit. Hardlopen vind ik eigenlijk zwaarder dan zwemmen.’’

Een datum voor zijn zwemtocht heeft Van der Pal nog niet. Eerst moeten er nog vergunningen worden aangevraagd. ,,Het liefst willen we dat tegelijk bekendmaken met het doel waar Stefan voor gaat zwemmen’’, zegt zijn vrouw Marianne Faber.

Er komt veel op het bordje van het duo, sinds de foundation van Maarten van der Weijden niet meer actief betrokken is bij Van der Pals droomtocht. De Leeuwarder past niet meer binnen de nieuwe plannen van de foundation. In de derde week van augustus zal Van der Weijden, aldus zijn beleidsplan, weer iets gaan doen in de Friese wateren.

,,Het is heel druk, maar het geeft ook veel vrijheid’’, zegt Van der Pal. ,,We hebben de juiste mensen gevonden die ons gaan helpen om alles te regelen. Dat is heel spannend, maar uiteindelijk telt maar 1 ding en dat is geld ophalen voor het goede doel.’

Bron: LC