Stefan van der Pal uit Leeuwarden heeft zijn loodzware zwemtraining voltooid. De afgelopen dagen lag hij zestig uren in het zwembad, ter voorbereiding op de Elfstedenzwemtocht.

In de zomer moet de voormalige triatleet er helemaal klaar voor zijn: de meer dan 200 kilometer langs de elf steden zwemmend afleggen. Vanaf zaterdag lag Van der Pal iedere dag twaalf uren in het Kalverdijkje, met als klapstuk liefst 24 uren achtereen, tot de ochtend van eerste kerstdag.

De afgelopen nacht ging met pieken en dalen, meldt zijn vrouw Marianne Faber. Van der Pal had het volgens haar op een gegeven moment best moeilijk. Het complete gezin, inclusief drie kinderen, mocht ook in het zwembad overnachten.

De misselijkheid was, na dagen van kou, het grootste probleem voor Van der Pal. ,,Mijn tijden bleven prima. Het zwemmen bleef constant goed gaan.’’ Het kerstontbijt bestond voor hem uit twee borden bami. Daarna ging Van der Pal eindelijk slapen.

Aan vakantie is hij wel toe. Kort geleden maakte Maarten van der Weijden zijn plannen bekend – de langeafstandszwemmer gaat de tocht voor mensen die hem dierbaar zijn en BN’ers (niet per se in die volgorde) in estafettevorm organiseren – en dat zette de wereld van Van der Pal en zijn vrouw Marianne Faber wel even op de kop. ,,Er is heel veel onrust geweest, er kwamen reacties van alle kanten van mensen die ook graag iets voor ons willen doen’’, zegt Van der Pal. In de tussentijd richtte het duo ook nog even stichting ‘It giet mâl’ op en moest er gewoon worden gewerkt.

Het liefst had Van der Pal nog even een paar dagen gerelaxt voor hij aan zijn uitdagende training begon, maar dat paste niet in het schema. ,,Ik vind het fijn dat ik na deze training vakantie heb, dan kan ik afstand nemen. Dan heb ik het ook wel even gehad, na die zestig uren…’’ Die uren verdeelt hij over vijf dagen: drie keer 12 uren en tot slot 24 uur achter elkaar. Daar hoort ook een nacht bij.

Van der Pal heeft van BV Sport toestemming gekregen om ook ‘s nachts te zwemmen. ,,Dat is geen feest, want de boel gaat gewoon op slot.’’ De nachtelijke training vindt plaats van 24 op 25 december. Met kerst voor pampus onder de kerstboom liggen is er niet bij. Nee, hij dient gewoon gezellig mee te doen. ,,Het is zijn eigen keuze om dit te doen’’, knipoogt Faber naar haar man.

Het moet ook wel, wil Van der Pal – van oorsprong triatleet – volgend jaar zomer superfit aan zijn heroïsche tocht beginnen. Ook in de kerstvakantie zal hij, al is het maar een kwartiertje, proberen door te zwemmen. Daarvoor hoeft de Leeuwarder niet telkens naar het zwembad: in zijn garage staat een zogeheten endless pool.

Hoewel hij van tevoren niet tegen de training opkeek, is het voor Van der Pal wel spannend. Want hoe kom je die 60 uren goed door? En hoe gaat het in de nacht? ,,Iedereen probeert het leuk voor mij te maken, er komen wel meezwemmers. Dat geeft wat afleiding, al vind ik zwemmen in de rust ook wel mooi.

BV Sport let op veiligheid

BV Sport twijfelde geen moment toen Van der Pal de aanvraag deed om ook ‘s nachts door te zwemmen. Wel op één voorwaarde: dat hij ervoor zou zorgen dat er op de momenten dat het bad niet open is, iemand voor de veiligheid bij is. ,,Stefan is een getrainde atleet, maar we willen geen enkel risico lopen’’, zegt Arnold van Oostrum, bedrijfsleider bij BV Sport. ,,We willen voorkomen dat er iets misgaat. Er is ook een schema gemaakt wie elkaar in de nacht gaat afwisselen. Overdag zijn er wel mensen van ons bij, maar na sluitingstijd is het een ander verhaal.’’

Het is de eerste keer dat BV Sport het Kalverdijkje ook in de nacht openstelt. Er moesten vooraf nog wel wat praktische randzaken worden geregeld: de deur gaat ‘s nachts gewoon op slot en de verlichting gaat nagenoeg uit. ,,Dat is voor Stefan ook goed. We hebben onderwaterverlichting en voor hem is het handig om in het donker te oefenen.’’

Van der Pal stond er dit weekend niet alleen voor. Zaterdag organiseerde BV Sport nog een 100×100 ofwel 10 kilometer zwemmen. ,,Rondom Stefan zwommen dus ook atleten, hij kon zich aan hen optrekken.’’ Van Oostrum denkt dat Van der Pals poging om de Elfstedentocht zwemmend te volbrengen, mensen kan aanzetten tot meer bewegen. ,,We zien ook een stijging in het aantal mensen dat baantjes zwemt.’’