Omdat zijn voor vandaag geplande zwemelfstedentocht niet kon doorgaan, smeedt Stefan van der Pal een nieuw plan. Behalve de tocht zwemmen, wil hij hem ook fietsen en hardlopen. Achter elkaar.

2 juli, 16.00 uur. Het stond rood omcirkeld in de agenda van Stefan van der Pal. Tot tweemaal toe ging zijn zwemelfstedentocht niet door, dus dit had het jaar moeten worden. Maar helaas, dit keer gooit het coronavirus roet in het eten.

Droom

Van der Pal laat het hoofd echter niet hangen. ,,Ik ben niet zo makkelijk uit het veld te slaan. De Elfstedentocht zwemmen is mijn droom”, zegt de duursporter uit Leeuwarden. ,,Daarom ben ik aan het kijken wat er volgend jaar mogelijk is. Ook al is dat lastig in te schatten vanwege de huidige situatie. Maar ik heb al een gesprek met de gemeente gehad. Het idee is om nog een poging te doen om de zwemelfstedentocht te organiseren. En omdat ik het zwemmen makkelijk oppak en van uitdagingen houd, zou het me mooi lijken om daarna dezelfde afstand te fietsen en te hardlopen. Achter elkaar. Even wat eten, omkleden en dan door. De gemeente was enigszins verrast door mijn plannen”, lacht hij.

Kleinschalig

,Voor mij is het sporten zelf normaal gesproken heel simpel om te doen: als ik de Elfstedentocht wil hardlopen, dan hoef ik niks te regelen. Net als op de fiets. Maar als ik dit in deze vorm wil doen, dan is dat natuurlijk een stuk lastiger, omdat er veel bij komt kijken. Ik ben gaan kijken of het mogelijk is om zoiets kleinschalig te houden, maar dat bleek na de zwemtocht van Maarten van der Weijden niet mogelijk. Daar kwamen zo veel mensen op af.”

Dat betekent heel veel geregeld eromheen. ,,Er moet worden gezorgd voor veiligheid, traffic control, noem maar op. Om mijn zwemelfstedentocht te kunnen laten doorgaan, moest daarom 130.000 euro worden binnengehaald bij sponsors. Ik weet natuurlijk niet hoeveel belangstelling mijn tocht zou hebben, maar de organisatorische eisen blijven hetzelfde.”

Gemixte emoties

Omdat het regelen zo veel voeten in de aarde heeft, zorgde de afgelasting van het evenement dit jaar voor een mengeling van emoties bij Van der Pal. ,,Het zwemmen zelf is de grootste uitdaging, maar als je kijkt naar alles eromheen, dan is dat ook het makkelijkst. 24 uur per dag ben je bezig met organiseren en daarnaast heb ik mijn gezin en mijn werk als docent lichamelijke opvoeding. Dus wat dat betreft viel er na het horen van het nieuws ook even een last van mijn schouders.”

Maar de opluchting staat in de schaduw van de teleurstelling, die alleen maar toenam naarmate de grote dag naderde. ,,Je zou zeggen dat dat gevoel wegebt, maar nee, het is andersom. Eerder deze week zei ik nog tegen mijn vrouw: het enige wat er vannacht door mijn hoofd spookte is komende donderdag. Bovendien blijft het vers in je gedachten zitten omdat mensen er steeds vaker naar vragen. ‘Misschien had je gezien de versoepeling van de maatregelen toch gewoon kunnen starten Stefan’, hoor ik dan.”

Grenzen

Momenteel verlegt Van der Pal beetje bij beetje zijn sportieve grenzen. Zo fietste hij de Elfstedentocht afgelopen maand tweemaal en staan er steeds meer evenementen op de planning, zoals de Vuurtorentrail op Ameland, waar hem 120 kilometer hardlopen wacht. Want mocht zijn elfstedenevenement wederom niet doorgaan, dan mag het niet aan hem liggen.