Aan alle vrijwilligers, sponsoren, crew, projectleden, organisatie en de media

Leeuwarden, 25 maart 2020

Beste allemaal,

Met pijn in ons hart hebben mijn vrouw Marianne en ik, samen met ons bestuur en de projectgroep de knoop door moeten hakken om net als bijna iedere (sport)organisatie ook ons evenement, mijn droom – de Elfstedenzwemtocht 2020 – te annuleren.

Begin deze week hebben we naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus en de maatregelen die ten minste gelden tot 1 juni moeten constateren dat het voor onze organisatie onmogelijk wordt om in het korte tijdsbestek dat eventueel na 1 juni nog beschikbaar is de tocht te organiseren zoals wij dat voor ogen hebben.

Daarnaast zijn we voor de tocht grotendeels afhankelijk van sponsoren. Velen hadden al fantastische bedragen in het vooruitzicht gesteld, waarvoor we ze ontzettend dankbaar zijn. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel bedrijven de schouders onder dit evenement wilden gaan zetten. Echter, het voelt in deze onzekere en moeilijke tijd allerminst goed om bijdragen te vragen aan ondernemers en bedrijven die alle zeilen bij moeten zetten om deze periode door te komen.

Langer uitstellen van de beslissing rond het evenement en eventueel wachten op een nieuwe datum zal een onverantwoord financieel risico met zich meebrengen voor onze stichting, de bedrijven er omheen en voor ons gezin: dat kunnen en willen we beslist niet. Er komt geen nieuwe datum in 2020. Pas wanneer de onzekere tijd waarin we als samenleving momenteel verkeren is weggetrokken en ook de teleurstelling, gaan we kijken naar een eventueel vervolg in 2021.

Het afgelopen jaar stond onze wereld flink op zijn kop in de aanloop naar het evenement, de trainingsweken, de positieve aandacht van de media en de overweldigende support van iedereen die mij een warm hart toedraagt. Dit alles heeft nu een bizarre wending gekregen.

We zijn enorm verdrietig dat hierdoor ‘onze’ goede doelen; Stichting Semmy, Make-A-Wish en KiKa niet de aandacht en financiële steun krijgen die wij door het zwemmen van de tocht voor ogen hadden.

Ik wens iedereen veel sterkte om deze moeilijke periode door te komen.
Zorg goed voor jezelf en voor elkaar en blijf vooral gezond.

Sportieve groet,

Stefan van der Pal